Kako najbolje pohraniti hranu u svoj hladnjak

p110263_7z

Što obično učinite kad se vratite kući iz kupovine? Bacite hranu u hladnjak te je strpate na brzinu na prvo slobodno mjesto? Pa ako je tako, onda se hrana brže pokvari i troši više energije iz hladnjaka. Malo znanje o različitim temperaturnim zonama u hladnjaku mogu Vam puno pomoći. Postoji toliko mnogo modela hladnjaka na tržištu, a na kraju  morate sami procijeniti dizajn i  model koji je najbolji za Vaše potrebe, te Vam ovdje dajemo neke smjernice kako bi Vam olakšali odluku. 1. Jaja je najbolje držati u gornjoj ladici, gdje je temperatura najviše konzistentna. Uvijek je poželjno jaja spremati u originalnim kartonskim kutijama a ne ih stavljati u plastične nosače za jaja.

2. Mlijeko treba čuvati na najhladnijem mjestu hladnjaka koji se nalazi na vrhu, a ne na dnu gdje ga većina čuva.

3. Voće uvijek treba držati u dijelu hladnjaka sa niskom vlažnošću. Možete ga držati u izvornoj ambalaži ili u plastičnoj vrećici. Agrume možete pohraniti u hladnjak i bez ambalaže. Također povrće i voće treba ostaviti neoprane do samog korištenja ili konzumacije jer je voda uzrok bakterija i pospješuje stvaranje plijesni.

4. Sok od naranče je najbolje pohraniti na vratima bez obzira koliko god je pasteriziran. Svježe iscijeđen sok je najbolje pohraniti u donjoj ladici.

5. Povrće ostane duže svježe u prostoru s malo vlage. Ladica za povrće ima visoku vlažnost i preporučamo spremanje povrća u izvornom pakiranju ili u plastičnoj vrećici.

6. Maslac i meki sirevi ne moraju biti na jako hladnom mjestu, pa su vrata najbolje pogodna za njih. To je u stvari najtopliji dio hladnjaka i tu je dobro pohraniti sve vrste sireva.

7. Jogurt, kiselo vrhnje i sir najbolje je staviti na najgornju policu iz istog razloga.

8. Uglavnom sirovo meso bi trebalo ići u supercold zonu tj zamrzivač, osim ako ga ne mislite konzumirati istog ili sljedećeg dana.

9. Začini uglavnom sadrže visok udio kiseline i soli što su ujedno i prirodni konzervansi. Dakle kečap, majoneza i preljevi za salatu mogu se držati na vratima. Isto vrijedi i za kisele krastavce i slične staklenke.Maslinova i biljna ulja možete držati u ostavi, no ulja kao što su sezamovo i orahovo, treba pažljivo čuvati u hladnjaku na vratima.